Google+ Followers

Monday, August 7, 2017

BAB 1 : RELA KU PUJUK

Assalamualaikum, guys.... Long time no see yaa.... Miss you all so much....
Buat yang selalu bertanya, "Bila nak cerita baru keluar?".... Nah..... 

The new story....
The chapter begin....







PAK ARYAWAN terus leka menatap suratkhabar di tangan. Sesekali mata mengerling wanita di balkoni hadapan. Rancak bersembang sejak tadi di talian. Teruja benar. Entah dengan siapa isterinya itu sedang berbual.

“Iya. Nanti mama sampaikan salamnya buat baba. Kamu jaga diri baik-baik di sana, ya. Punya masalah, bilang terus sama mama. Assalamualaikum.”

Talian dimatikan. Wanita itu terus duduk di sisi Pak Aryawan. Bibir tak henti-henti menguntum senyuman.

“Rancak bualnya. Bicara sama siapa?”

“Aryan, mas.

“Aryan?”

“Iya. Dia lagi kirim salam buat mas.”

“Waalaikumussalam. Mau apa anak itu nelefon tiba-tiba?”

Ibu Dian sedikit kaget. Senyumnya mati. Keningnya turut berkerut.

“Lor! Itu anak, kan? Anak mau nelefon sama orang tuanya, apa salah?”

“Salah emang nggak salah. Tapi aneh.”

Sekali lagi kening Ibu Dian berkerut. “Aneh? Aneh apaan, sih?”

“Ya, anehlah. Selagi yang bikin itu namanya Aryan, memang aneh segala. Jangankan mau nelefon, mau titip pesan buat kita juga lagikan payah. Boleh dikira sama jari ini!”

“Anak kita itu lagi sibuk, mas.”

“Sibuk apa? Ke sana ke mari, ke sana ke mari lagi di tempat orang.”

“Sekurang-kurangnya dia masih kirim khabar ke kita, kan.”

“Ermm. Khabar yang setahun cuma dua tiga kali doang dari dia. Itu untung kalau ada,” balas Pak Aryawan selamba. Mata masih terus melekat di dada akhbar.

Ibu Dian lantas mengunci suaranya. Sedar mood sang suami sedikit berangin bila topik Aryan mula diutara.

Suasana ruang tamu kembali hening tiba-tiba. Hanya bunyi dari layar tv sebesar 60 inci menjamu telinga.

“Ada apa Aryan nelefon?”

Suara garau itu kedengaran semula. Spontan senyum Ibu Dian kembali mekar.      

“Katanya mahu pulang, mas.”

“Kapan?”

“Minggu depan.”

“Kali ini berapa lama pulangnya?”

“Pulang terus.”

Bacaan Pak Aryawan terhenti. Wajah isterinya ditenung tepat. “Pulang terus?”

“Ya, iya. Itu yang dibilang sama dia.”

“Anak mama itu lagi sihat apa nggak?”

“Hisy!” Ibu Dian menepuk peha suaminya. “Mas ngapain bilang begitu, sih? Aryan itu lagi sihat walafiat, mas. Kok ditanya begitu!”

“Ya, iyalah. Budak itu selalunya punya macam-macam alasan bila disuruh pulang. Apalagi kalau disuruh bantu mas di kantor. Katanya apa, mau merantaulah, mau cari pengalaman di tempat oranglah, mau hidup berdikarilah. Nah, sekarang mau pulang terus tiba-tiba, setelah berapa tahun nggak muncul depan kita. Apa mama nggak hairan?”

“Mama juga ikut hairan, dong. Tapi Aryan itu kan udah mau pulang. Makanya kita harus bersyukur. Ini yang kita doain selama ini, bukan? Mahu dia pulang terus. Nah, ALLAH udah jawab doa kita. Lagian, dia itu ikut cara siapa? Cara mas juga kan waktu muda?”

 Pak Aryawan kerling Ibu Dian. Dia yang mahu meluah, dia pula yang terkena sekarang.

Memang waktu muda dulu dia juga suka mengembara. Asia, Australia, Eropah, Afrika, Amerika. Benua mana yang tak dia jelajah? Tapi semua itu demi mencari ilmu dan pengalaman untuk meluaskan empayar syarikat warisan keluarganya. Aryan?

Anak itu terlalu banyak tujuan. Lepas tamat belajar di Manchester, terus mengembara ikut sukanya. Timur barat, selatan, utara. Ke ceruk pedalaman sekalipun tidak mengapa. Asal dirinya puas dan bebas ke mana-mana.   

“Sekurang-kurangnya mas lakukan semua itu dulu demi perusahaan kita,” betah Pak Aryawan.

“Iya. Mama tau. Dan mama yakin Aryan juga sedang melakukan hal yang sama. Cuma caranya mungkin berbeda.

“Berbeda gimana?”

Ibu Dian menghela nafas. Ingatan terus menjauh teringatkan anaknya. Aryan itu selalu bilang ke mama kalau dia bercita-cita banget mau jadi seperti Ibnu Batutah. Mengembara keliling dunia, mengunjungi negara orang, mengenal manusia berbagai latar belakang dan budaya, cari ilmu, cari pengalaman. Kayak Pengembara Muslim’ terbesar dan tersohor dunia itu. Mama pikir dia cuma gurau doang. Enggak nyangka dia benar-benar serius. Justeru, bila dia punya kesempatan itu sekarang, sungguh-sungguh dia lakukan. Ya, siapa tahu bila pulang anak itu nanti, dia bawa sesuatu yang lumayan. Bukan aja buat kita, malah buat kebaikan semuanya. Apa mas tidak bangga anak kita punya impian seperti itu?”

“Mas nggak bilang apa-apa, kok.”

“Terus? Mas nggak suka anak kita itu pulang?”

“Ya, nggaklah. Masakan begitu. Mas cuma penasaran aja, deh. Bertahun dia menghilang, tiba-tiba sekarang udah mau pulang terus. Siapapun pasti lagi terkejut. Asal mama tahu, mas ini tidak peduli sama sekali Aryan itu mau merantau ke penjuru dunia manapun. Yang penting adat dan agamanya tetap terpelihara, cukup.”

“Ya. Mama juga doa yang sama.”

“Jam berapa penerbangannya tiba nanti? Hari apa?” Pak Aryawan bertanya lagi.

            “Yang itu mama tidak tau. Aryan nggak mau kasi tau. Katanya mau bikin surprise. Tapi mama lagi risau juga.”

            “Risau apa?”

“Aryan itu baru pertama kali mau datang ke Malaysia. Kalau sampainya bila kita tidak tau, gimana mas? Siapa mahu jemput dia di airport nanti? Terus, kalau dia sesat gimana? Atau ikut entah siapa-siapa. Atau mau culik dia barangkali. Waduh! Gawat, sih!” ujar Ibu Dian meluahkan kerisauannya. Namun risaunya terbantut bila gelak si suami tiba-tiba bergema di ruang banglo.

“Mas ngapain gelak-gelak ini? Mama lagi khuatir, tahu nggak!”

Pak Aryawan mencapai kopi panas di atas meja. Dihirup minuman itu perlahan-lahan. Habis itu dia kembali menatap akhbar.

“Mama usah fikir macam-macamlah. Aryan itu udah besar panjang. Udah mau jadi seperti Ibnu Batutah kan mama bilang tadi? Setakat Malaysia ini, dalam genggaman dia aja deh! Emangnya dia juga selalu bikin surprise buat kita, kan.”

            “Itu mama tahu. Tapi…,”

            “Usah khuatir, ah! Selagi yang bikin itu namanya Aryan, apapun dia bisa lakukan. Mau hilang kek, mau sesat kek, culik kek, apa kek, budak itu pasti muncul bila tiba harinya nanti.”

            Terpinga-pinga Ibu Dian mendengar ayat selamba dari suaminya.



**********

DAUN pintu ditolak. Terkejut semua yang ada di dalam bilik tersebut. Tengah sedap-sedap bersantai, tiba-tiba pula lelaki itu masuk. Menggelupur masing-masing bangun.

            “Boss!”

            “Hmm.”

            Zen berjalan masuk. Langkahnya diekori seorang gadis di belakang. Sampai di tengah-tengah bilik, dia berhenti. Satu-persatu muka anak buahnya dipandang.

            “Semua ada kat sini?”

            “Ada, boss!” Suara-suara dalam bilik itu menyahut serentak.

            “Bagus. Untuk kejayaan misi kita semalam, well done! Jadi sebagai ganjaran, aku bagi kau orang rehat sampai hujung minggu. Enjoy puas-puas!”

            Sorakan bergema. Masing-masing teruja. Bukan senang boss nak bagi ‘cuti’. Tapi hari ni mood dia lain macam sikit.

            “Tapi…”

            Spontan semua kembali diam.

            “… ada tugas besar menanti selepas tu.”

Mata Zen mencari orang kanannya. Gambar yang sejak tadi dalam genggaman dilayangkan ke atas meja. Betul-betul depan lelaki itu.

            Hunter pandang ketuanya. Kemudian gambar tersebut. Sekeping gambar lelaki yang tidak dikenali menjamah mata.

“Siapa?”

            “Next mission.

            Kening kiri Hunter terangkat. Masih tidak faham.

“Anak hartawan terkenal Indonesia.”

            Gambar itu dicapai. Direnung dari atas ke bawah. Gambar kandid yang diambil tanpa sedar si empunya badan. Boleh tahan kacak. Penampilannya usah cakap. Segak walau ringkas. Sesuailah dengan status sebagai anak hartawan.

            “Boss nak buat apa dengan dia?” soal Hunter.

            “Macam biasa.”

            “Sampai ke Indonesia?”


            Zen senyum senang. Tiada balasan. Hanya sinar mata menzahirkan apa yang tersirat di benaknya sekarang.



video




Words translation : -

bilang – bagitahu/cakap
bualnya - sembangnya
mas - abang
mau - mahu
nelefon – telefon
nggak – tak / tidak
emang – memang
aneh – pelik
apaan – macam mana (what kind of)
bikin – buat
titip – kirim
pesan – mesej  
payah – susah
doang – saja / sahaja
kapan – bila
ngapain – kenapa
gitu – itu
kantor – pejabat
udah – sudah
makanya – jadi
doain – doakan
lagian – lagipun
perusahaan – perniagaan
berbeda – berbeza
gimana – bagaimana / macam mana
banget – sangat
kayak – seperti / macam
nyangka – sangka
justeru – Oleh demikian
kesempatan – peluang
terus – habis tu
masakan begitu – takkan begitu
penasaran – tertanya-tanya / ingin tahu
jam berapa – pukul berapa
kek – ke 



** Kalau ada kesilapan dalam bahasa Indonesia saya, maaf ya.. Masih dalam proses belajar & research untuk dalami bahasa ni.. 1st trial untuk watak Dewi dalam BG, really enjoyed to use this language.. Jadi untuk 2nd storey ni, cuba cabar diri untuk ketengahkan.. Tapi bahasa tak berat sangat.. Just simply words, cukup untuk difaham & dah mix dengan bahasa Melayu.. Hope you guys enjoy with this 1st teaser, my new story... See again in next teaser.... ^_^



Friday, May 12, 2017

BG IN TOP 10 BESTSELLER PESTA BUKU ONLINE KARANGKRAF MALL 2017



         


         


BG followers & supporters, terima kasih sekali lagi untuk ini... Sayang anda sepenuh hati... ❤

Tahniah teman2 penulis...
Terima kasih Karangkraf & Alaf 21...
Team Karangkraf Mall, teruskan pesta online begini untuk pembaca2 jauh yang tak berpeluang turun ke PBAKL... 👍👍

#PBOKM2017
#KarangkrafMall
#BGonthelist
#BayanganGurauan
#Sayhazszailie
#Alhamdulillah
#SegalanyamilikdandgnizinALLAH



#Repost @kumpulan_media_karangkraf with @repostapp
・・・
#CARTA BUKU "MERECIKk HABISs"💦💦💦 SEPANJANG PESTA BUKU ONLINE KARANGKRAF MALL
(27 April - 9 Mei 2017)
.
==
1. FUIYOO... SENANGNYA SAINS TAHUN 1-6 ~ Kipas Hikmat

2. FUIYOO... SENANGNYA MATEMATIK TAHUN 1-6 ~  Kipas Hikmat

3. AL-QURAN AL-KARIM AL-HARAMAIN B5

4. SELAMAT MALAM TAN SRI ~ Sri Diah

5. MANNEQUIN ~ Illya Abdullah

6. BUKU CERITA BERGAMBAR DIDI & FRIENDS: Mon Ke Sekolah & Main Dengan Bingo

7. BAYANGAN GURAUAN ~ Sayhazs Zailie

8. ISTERI ACAH-ACAH ~ Murni Aqila

9. TAK FAHAM... SUDAH! ~ Datuk Ustaz Kazim Elias

10. TADABBUR HIKMAH HADIS 40 IMAM NAWAWI ~ Dr. Muhamad Rozaimi Ramle


#TERIMA KASIH buat semua yang menjayakan PESTA BUKU ONLINE KARANGKRAF MALL 2017 ! Nantikan PROMOSI2 HEBAT daripada KM pada masa akan datang ya! 😍😍


Kumpulan Media Karangkraf
Alaf 21
Buku Prima
Karya Bestari Sdn Bhd

#PestaBukuOnline #PestaBuku #PBO #Sale #BookFair



Thursday, May 4, 2017

BG IN TOP 10 BESTSELLER ALAF 21 PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2017






Shocked sekejap tengok benda ni... Tak expect BAYANGAN GURAUAN boleh terselit di celah-celah tu... Bersama penulis2 senior dan hebat pula... MasyaAllah... .

BG followers & supporters, terima kasih untuk ini... Masih ada lagi yang sudi dapatkan rupanya walau dah 4 bulan berlalu... Now you guys make me crying lepas #HarrysIrish buat anda menangis sebelum ni.... 😂 


#Repost @kumpulan_media_karangkraf with @repostapp
・・・
Senarai top 10 Novel Cinta Romantik Alaf 21 di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2017

1. Kerana Kasih ~ Aisya Sofea
2. Selamat Malam Tan Sri ~ Sri Diah
3. Isteri Acah-acah ~ Murni Aqila
4. Dia Jodohku Rupanya ~ Amyliey Haizani
5. Cinta Boarding Pass ~ Batiah Hadi
6. Bukan Teman Pengganti ~ Hanis Azla
7. Derita Cinta ~ Aisya Sofea
8. Bayangan Gurauan ~ Sayhazs Zailie
9. Isteriku Nanny ~ Ayu Balqishah
10. Buah Hati Cik Sarimah - Maa Medina

Kesemua novel ini menanti anda di pavilion Kumpulan Media Karangkraf, Dewan Tun Dr Ismail, PWTC Kuala Lumpur dengan diskaun hebat sehingga 7 Mei ini.


#PBAKL2017
#PWTC
#dekarangkrafwritersteam
#BGandmewerethere
#BayanganGurauan
#Sayhazszailie 
#Alhamdulillah 
#SegalanyamilikdandgnizinALLAH




Saturday, April 29, 2017

BAYANGAN GURAUAN DI PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2017



PBAKL2017...
It be back again...
All book lovers, don't miss it k...
See you guys there, In shaa Allah... 😉










#PBAKL2017
#PWTC
#Karangkraf
#DeKarangkrafWritersTeam
#BGandmewillbethere
#BayanganGurauan
#Sayhazszailie



Friday, April 21, 2017

BG REVIEWS & FEEDBACK



BAYANGAN GURAUAN’s feedback… BG followers & supporters, thank you so much… Terima kasih sudi dapatkan BG, sudi baca, sudi menghayati, sudi mengulang baca lagi untuk entah yang ke berapa kali, sudi beri review even belum baca dan habis baca lagi… #HarrysIrish & #BGfamily say a very big thank you…

Masih berkira-kira untuk buat sequel BG… Antara kehendak followers & supporters dan kemahuan hati, saya masih duduk kat atas pagar mencari-cari… Tapi dari kejauhan dah ternampak bayang-bayang #HarrysIrish melambai-lambai untuk dipatrikan kisah mereka lagi… Harapnya sequel BG dapatlah masuk di celah-celah tiga manuskrip yang sedang saya tulis sekarang ni… In shaa Allah, kalau diizinkan….





 











Feedback & reviews dari pembaca-pembaca yang lain, klik saja pada gambar2 yang bergerak di bahagian kiri belas atas tu.... (^_^)

#BayanganGurauan
#readersfeedback
#Alhamdulillah
#segalanyamilikdandgnizinAllah
#sayasayangpembacasemua


Friday, March 31, 2017

BAYANGAN GURAUAN DI PESTA BUKU SELANGOR 2017

  

PESTA BUKU SELANGOR 2017... Siapa yang akan datang? Me and de Karangkraf writers' team will be there for signing session... Jumpa anda di sana.... 😉

#BayanganGurauan
#PBS2017
#SACCmall
#BGandmewillbethere








Thursday, March 30, 2017

LIVE 'ON AIR' DI KONTI BERNAMA RADIO









Live 'on air' untuk Slot Sidang Redaksi Bernama radio pada 23 Mac 2017 yang lepas di BERNAMA Radio 24, Wisma BERNAMA bersama DJ Natasya & Shuhada... Menanti masa untuk ke udara dengan jantung yanggg..... Allah saja tahu... Entah kenapa feel dia lain macam sikit kali ni... Kepala pulak tak henti fikir soalan apa yang DJs nak tanya nanti... Bak kata #Irish... Apa nak jadi, redah jerlah!








Soalan-soalan akak Dj berdua memang agak mencabar... Make me thinking the answers all the way even during break times... Sampai satu part tu terkedu juga nak menjawab bila depa tanya part mana dalam BG yang ada pick up line... 😱 Memang tak dak la... Belum wujud lagi zaman pick up line time tu kak since I wrote up this story about 4years ago! 😁😄

Apapun, so happening to be on air with de Djs Kak Tasha & Kak Shu dengan celoteh depa yang tak henti2, walau tak dapat tuju lagu mcm de previous one radio interview... Nanti saya belanja sikit live video waktu 'on air' di konti...








Inilah DJ yang 'on air' bersama-sama saya... Yang bertudung tu DJ Shu dan di sebelahnya berkaca mata adalah DJ Tasha... Thank you akak-akak berdua sudi meng'interview' saya... So happening dengar celoteh diorang... Double thumbs up for both of you.... 👍👍😄

Last but not lease, thank you and thank you so much to Bernama Radio for having me in live on air 'Sidang Redaksi' yesterday... Satu lagi memori indah terukir buat saya bersama BG followers & supporters.... ❤




 



#BayanganGurauan
#Interviews
#RadioBernama
#Alhamdulillah
#SegalanyamilikdandgnizinALLAH
#Sayasayangpembacasemua



Thursday, March 23, 2017

LIVE 'ON AIR' BERSAMA RADIO BERNAMA


Assalamualaikum semua...

Just wanna share a little bit info here... 
InsyaAllah hari ini saya akan berada di Wisma BERNAMA untuk 'live on air' bersama Radio Bernama jam 12.15 tengah hari... BG followers & supporters, don't miss it k... 😉

Bismillahirrahmanirrahim.... 


#BayanganGurauan 
#Interviews 
#RadioBernama
#Alhamdulillah 
#SegalanyamilikdandgnizinALLAH













Wednesday, March 15, 2017

BG & ME ON HARIAN METRO NEWSPAPER








Syukur alhamdulillah.. It’s been out on Harian Metro newspaper yesterday...

Terima kasih pada NSTP & Harian Metro kerana memberi peluang yang tak ternilai ini... Terima kasih wartawan Kak Farhana & jurugambar yang merealisasikan artikel begitu bermakna ini... Terima Kasih En . Asyraf (Brand Exec. Karangkraf) kerana melunaskan impian yang tidak disangka ini...
.
Penerbitan Alaf 21 & Karangkraf, sekalung terima kasih kerana sudi menerima dan menerbitkan karyaku... Semua yang terlibat dalam pembikinan BG ( termasuk Kak Suraya Desa – Editor & Kak Syreena – Cover Designer), terima kasih merealisasikan BG menjadi sebuah buku.. Jasa & usaha kalian takkan pernah luntur ditelan waktu...

Keluarga tercinta, terima kasih atas doa dan kata-kata semangat yang tidak putus dari kalian selama ini... Terima kasih kerana sentiasa berada di sisi saat jatuh bangunku dari dulu hingga kini... Kalian adalah kekuatan untukku untuk terus berjalan tanpa menoleh ke belakang lagi...

Uncle Haji Zainudin Khair & Tok Usu saya, Dato’ Mahmud Chanandin.. Setinggi-tinggi terima kasih atas bantuan dan dorongan yang diberi... Segala jasa kalian seikhlas hati saya menghargai... Tidak lupa insan bernama Za Omar... Terima kasih untuk doa dan sokongan Mama titipkan buat diri ini...

Pada teman-teman yang turut membantu serta mendoakan, terima kasih sama diucapkan... Walau jauh di mata, namun di hati masih tersemat segala kenangan. Ikatan persahabatan ini, simpulkan rapi dilerai jangan...   

Teristimewa buat pembaca setia yang disayangi, secara terang atau sembunyi... Novel ini adalah bingkisan hadiah untuk anda semua... Segala komen dan kritikan saya terima dengan hati terbuka... Terima kasih kekal bersama saya dari awal BG disiarkan hingga kini dibukukan jua... Allah swt sahaja dapat membalas segalanya...

Moga anda terhibur dalam mencari sesuatu yang bernilai sepanjang melayari nashkah BAYANGAN GURAUAN... Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah, yang buruk tetap dari saya... DIAlah yang Maha Agung... 

DIAlah yang Maha Adil.. DIAlah maha mengetahui.. Sejauh manapun kita mencorak masa depan, namun DIA jugalah sebaik-baik perancang untuk setiap perjalan kita di muka bumi ini... Jangan pernah berputus-asa kerana rezeki Allah sentiasa ada untuk hamba-hambanya yang dikasihi....


#BayanganGurauan
#HarianMetro
#BGandmeonnewspapertoday
#Alhamdulillah
#SegalanyamilikdandgnizinALLAH 





LIVE 'ON AIR' DI KONTI RADIO SELANGOR FM









Live 'on air' waktu di konti Selangor FM on last Wednesday... Dapat record de first quater jer... Jantung yangg dub dab dub dab macam nak bergolek keluar hilang terus dgn Dj Faiz yang very sporting & slumber tu... Masa 'on air', control lagi... Tapi time break, memang bergelaklah we all dalam konti... Siap dia yang suruh kami pilih lagu utk dipasang untuk session tersebut....

You're the best, bro! Double thumbs up for you... Hope we can 'on air' together for de next time... Insya-ALLAH..... 👍👍❤


#BayanganGurauan
#Interviews
#Harianmetro
#NSTP
#Selangorfm
#Alhamdulillah
#SegalanyamilikdandgnizinALLAH







Thursday, March 9, 2017

INTERVIEWS BERSAMA HARIAN METRO & RADIO SELANGOR FM




            




ASSALAMUALAIKUM, guys...
Long time no see you here...
Apa khabar semuanya?  ^_^


Alhamdulillah... Semalam saya menerima dua jemputan interview dari Harian Metro di The News Strait Times Press (M) Bhd, Kuala Lumpur di sebelah pagi dan juga dari Selangor FM di Wisma Radio Angkasapuri RTM, Kuala Lumpur pada sebelah petangnya...

Alhamdulillah, kedua-duanya berjalan dengan baik walaupun jantung ni dah rasa nak bergolek keluar... First time, kan... Tapi bila dapat wartawan & jurugambar yang sporting masa interview n photoshoot kat Harian Metro, dan juga Dj Faiz yang sangat kelakar dan slumber, rasa nervous tu automatically hilang tiba-tiba...

Tapi sayang, masa interview dengan Harian Metro semalam tak sempat nak bergambar sebab sampai-sampai je terus masuk studio... Time kat konti radio jelah dapat snap a few pics... It's okay... Kita tunggu apa hasil interview dgn Harian Metro yang khabarnya akan keluar pada minggu depan...

Again, alhamdulillah... It was a very precious experience for me as a new one... Thank you, Ya Allah... Thank you everyone yang mendengar saya on air semalam... N thank you Harian Metro & Selangor FM having me for the interviews... Segalanya yang baik datangnya dari Allah, yang buruk itu dari kita juga... Love you, guys! 💐😘❤


#BayanganGurauan 
#Interviews 
#Harianmetro 
#NSTP 
#Selangorfm 
#Alhamdulillah 
#SegalanyamilikdandgnizinALLAH