Friday, November 26, 2021

CHAPTER 21b : SEJIWA (Sekuel Bayangan Gurauan)

 SELAK kunci dipulas ke kanan. Terbuka saja pintu, kaki terus menapak keluar dari bilik air. Sambil berjalan, sambil tangan mengelap rambut basahnya dengan tuala. Langkahnya kemudian terhenti sebaik berdiri di depan meja alat solek. Rambut terus dilap di depan cermin bersaiz empatsegi tepat itu.

Segar terasa lepas bersihkan diri. Hilang semua letih dek buat kerja sejak petang tadi. Habis saja acara family gathering, siap kemaskan semua yang patut dikemas, dia lansung minta diri ke bilik untuk mandi.

Tengku Harrys? Tak tahu di mana lelaki itu berada. Mungkin masih bersembang dengan yang lain. Sejak jejak kaki ke sini, lansung tak berenggang dengan keluarganya.

Siapa yang jumpa keluarga siapa sekarang?

Bibir Irish tersenyum sendiri. Tercuit dengan perlakuan unpredictable person itu yang masih belum sepenuhnya dimengerti.

“Senyum dengan Harrys ke?”

Pergerakan tangan Irish semerta terhenti. Bergerak 180ยบ tubuh wanita itu berpaling. Tergamam wajahnya melihat Tengku Harrys sudah tercegat depan pintu bilik.

“Err... bila Harrys masuk?”

“Baru.”

“Harrys nak mandi? Irish ambilkan tuala.”

It’s okay. Harrys boleh ambil sendiri.”

Tengku Harrys menghala ke almari. Sehelai tuala dikeluarkan. Irish yang sudah kembali menghadap meja solek, sekadar memerhati perlakuan lelaki itu dari bayangan imej di depan.

“Harrys nampak dah biasa betul dengan isi rumah ni.” Irish meluah apa yang terbuku sejak siang tadi.

This is my second home. Tak ada sebab Harrys tak biasa.”

“Cuma dua tahun. Tapi cara Harrys macam dari kecik dah tinggal sini. Dengan keluarga Irish, apatahlagi.”

Mata Tengku Harrys serentak terhala ke anak mata Irish. Walau hanya melalui pantulan imej di cermin, namun pandangan kedua-duanya bersatu kemas untuk beberapa detik.

Dalam renungan yang masih terikat, perlahan-lahan Tengku Harrys berjalan menghampiri Irish. Langkahnya dimatikan betul-betul di belakang figura itu, hingga tak terjarak susuk antara mereka.

“Tak perlu tunggu bertahun-tahun. Pertama kali pun dah memadai. Cukup untuk biasa dengan keluarga Irish, biasa dengan rumah ni. Especially... in this room. Bila Harrys rindu, Harrys akan datang sini. Tidur di bilik ni. Sebab bayangan Irish seakan-akan ada di sini. Temani Harrys. Itu saja cara untuk Harrys lepaskan apa yang terbeban dalam hati,” bisik Tengku Harrys. Betul-betul di telinga Irish.

“Harrys...,”

“Tapi sekarang dah tak perlu tunggu rindu lagi. Sebab hari-hari jasad Irish dah ada di sisi. Bila-bila masa pun Harrys boleh pandang, renung, sentuh Irish...,” serentak Tengku Harrys benamkan wajahnya ke rambut Irish. Tangan kanan turut melingkari pinggang wanita di depan seerat habis. “... walaupun cuma dengan cara begini.”

Irish terkelu. Seram sejuk tubuhnya mendengar nafas Tengku Harrys yang beralun lembut. Namun jantung lelaki itu... sedang berdentak hebat. Dan sangat laju. Selaju dentak jantungnya saat ini berhadapan momen yang secara spontan berlaku.

“Harrys...”

Lelaki itu tak beri respon.

“Harrys...”

Sekali lagi panggilan Irish tidak dihirau.

“Har...,”

Susuk Tengku Harrys mula bergerak. Bibirnya dibawa kembali menyentuh telinga Irish. Bersama renungan pada imej mereka di cermin depan.

Your hair smells good. I like it.

Sejurus itu Tengku Harrys beredar. Terkaku Irish dalam wajah pucat bak tak berdarah. Deruan nafasnya juga semakin menggila tak tentu arah.

Benar, kan. Memang betul-betul lelaki itu kotakan kata-katanya!

 


No comments: