Google+ Followers

Wednesday, December 28, 2016

OFFICIAL COVER NOVEL 'Bayangan Gurauan'







Setelah sekian lama ia bergurau dengan anda, kini banyangannya hampir menjadi nyata...

OFFICIAL COVER NOVEL ‘Bayangan Gurauan’…

Semakin menghampiri anda…

Nantikan…..


#Januari2017
#itspink
#credittoAlaf21
#Alhamdulillah




Friday, December 16, 2016

BAYANGAN GURAUAN ~ SPECIAL TEASER 7







“ACIK Irish! Telefon Acik Irish bunyi!!” teriak Rafiqin, anak sulung Iman tiba-tiba di ruangan itu bersama sebuah telefon di tangan.
“Ada orang telefon ke, Rafiq?” soal Irish.
“Ha’ah. Uncle Harrys!”
Kata-kata Rafiqin itu serta-merta membuatkan hampir seisi ruang tamu tersebut mengalihkan perhatian padanya.
“Mana Rafiq tahu Uncle Harrys? Pandai jelah, kan!” Iman cepat-cepat mencelah.
“Dah kat telefon tu Rafiq tengok keluar nama Harrys. Mestilah Uncle Harrys yang telefon Acik Irish. Lainlah kalau nama tu yang keluar kat telefon mama. Tapi takkan Uncle Harrys nak call mama kut!”
“Ishh, budak ni! Pandai je dia menjawab, kan!” tingkah Iman pada anaknya. Spontan ruang tamu itu dipenuhi dengan gelak ketawa. Irish segera bangun mendapatkan telefonnya dari Rafiqin. Memang benar kata anak buahnya itu bila melihat nama yang tertera di skrin telefon.
                       
“Assalamualaikum..”

Irish memberikan salam sebaik menjawab panggilan telefon yang berdering kembali sejurus selepas dia memasuki bilik. Deringan pertama tadi tidak sempat untuk diangkatnya memandangkan dia berada di ruang tamu. Sebentar kemudian terdengar suara lelaki di hujung talian menjawab salam yang diberikan.

“Waalaikumussalam. Kenapa lambat jawab? Is everything okay?”
“Ya, okay. Saya ada kat depan tadi. Buat persiapan wedding sikit dengan yang lain.”

Tengku Harrys hanya terdiam mendengarkan jawapan Irish. Sejenak, tiada suara kedengaran. Sehinggalah Irish bersuara kembali.

“Are you still there?” 
“Yes.”
“Ada apa awak call saya?”
“Saja. Just call my fiance. Tak boleh?”
“Saya tak cakap macam tu pun.”

Kedengaran suara Tengku Harrys tergelak kecil di talian. Walau hanya sekejap, namun sudah mampu membuatkan jantung Irish berdegup laju saat ini.

            “How’s your preparation?”
            “Setakat ni, okay. Alhamdulillah.”
            “Kalau ada apa-apa masalah, just let me know.”
            “Tak apa. Saya boleh uruskan nanti.”
“Awak bakal isteri saya, Irish. So from now on, everything about you will be my responsibility.” 

Irish terdiam. Kata-kata yang dituturkan oleh Tengku Harrys sebentar tadi membuatkan hati wanitanya tersentuh. Tanpa sedar, matanya mula berkaca.

            “Harrys....”
            “Hmm.”
            “Terima kasih.”
            “Untuk apa?”
            “Everything.”
            “Are you crying?”
            “No.”
“Suara awak tak pandai menipu, Irish.”
           
Kali ini suara Irish pula kedengaran tertawa di talian, serta-merta perasaan sedih yang bertandang sebentar tadi beransur hilang.  

“Kenapa menangis?”
“Tak ada apa-apa.”
“Irish... saya tahu hidup awak dah penuh dengan kepedihan. Orang lain takkan dapat rasakannya kecuali awak sorang. Dan saya tahu susah untuk awak lupakan semuanya sekelip mata. Saya takkan paksa awak untuk buang semua tu. Yang saya minta cuma satu. Dalam banyak-banyak kepedihan yang awak dah lalui, pasti masih terselit kebahagiaan di celah-celahnya. Jadi beri diri awak peluang untuk rasai kebahagiaan tu macam orang lain.”

Ayat Tengku Harrys terhenti di situ bila telinganya menangkap suara tangisan Irish yang kembali kedengaran di hujung talian, walaupun gadis itu cuba menahan daripada didengarinya.


#BayanganGurauan
#AkanDatangJanuari2017
#GrupBukuKarangkraf
#Alaf21



Saturday, December 10, 2016

BAYANGAN GURAUAN ~ SPECIAL TEASER 6







             KEADAAN di dalam kereta senyap sunyi sahaja tanpa sebarang perbualan. Sesekali Tengku Harrys menjeling ke sisinya, melihat Irish yang hanya duduk diam tidak berkata. Tiada tanda-tanda gadis itu ingin berbual-bual bersamanya. Lelaki itu tersenyum nipis. Kacamata hitam yang sedikit melurut, dibetulkan kembali kedudukannya.
            “Senyap je.”
            “Hmm?” Spontan Irish menoleh ke sebelah. Habis terbang segala lamunannya dek teguran itu. “Tengku cakap dengan saya ke?”
            “Entah. Cuba tengok kat seat belakang tu. Ada orang kut!”
            Mendengarkan itu, terus mata Irish melilau melihat tempat duduk belakang. Namun kerusi tersebut kelihatan kosong sahaja. Irish kembali memandang Tengku Harrys.
            “Mana ada orang.”
            “Tak ada orang? Maknanya saya bercakap dengan awaklah, kan?”
            Irish mengetap bibir. Sedar dirinya sudah terkena. Lalu dia kembali membuang pandang ke luar jendela. ‘Sabar, Irish. Sabar. Ada ubi ada batas.’
Tengku Harrys cuba menyembunyikan senyumannya di balik tangan. Dia tahu dia telah mengundang rajuk Irish. Tetapi dia suka. Dia suka dengan momen sebegini. Ini kali pertama kerusi di sebelahnya kembali terisi dengan tuannya. Selama hari ini hanya bayangan gadis itu sahaja yang menemani. Tetapi hari ini, tiada bayangan lagi. Sebaliknya dia sedang berdepan dengan kenyataan bahawa Irish telah kembali semula ke sisi. Dan dia mengharapkan keadaan ini akan kekal sampai bila-bila.
            Tengku Harrys mengerling ke arah Irish sekali lagi. Tidak banyak yang berubah tentang gadis ini. Segalanya masih sama seperti dulu. Cuma satu perkara yang sudah banyak kali dia perasan, gadis di sebelahnya ini sudah tidak sependiam dulu. Walaupun masih terselit juga sifat itu kadangkala, tetapi sekurang-kurangnya sudah banyak kedengaran suaranya bila bercakap. Dan satu lagi perubahan pada Irish adalah dari segi penampilannya. Irish yang kini nampak lebih berkeyakinan.
            “Tak sudi nak cakap dengan saya?”
            Perlahan Irish mengalihkan pandangannya pada Tengku Harrys semula. Niatnya untuk membiarkan sahaja lelaki itu kerana mengenakannya tadi, serta-merta pergi.
            “Tak adalah.”
            “Then, dari tadi asyik pandang luar?”
            “Saya ingat Tengku yang tak nak cakap dengan saya.”
            “Ada ke saya cakap macam tu?”
            “Tak.”
            “So, what’s the problem?”
            Irish tertunduk membisu. Dia tidak nampak apa-apa masalah pun. Cuma dirinya sahaja yang tidak berani untuk bercakap dengan lelaki di sebelahnya. Memikirkan sikap dingin Tengku Harrys terhadapnya, juga mengenangkan segala penjelasan Izzul tentang lelaki ini selama ketiadaannya, ke mana harus dicampakkan selaut rasa bersalah yang sedang bersarang dalam diri? Pada lelaki ini? Pada keluarganya? Semua itu benar-benar mendera jiwa serta perasaannya.  
            “Irish?”
            “Hmm?”
            “Are you okay?”
            “Ya.”
            “Marah pasal tadi?”
            “Tak ada sebab saya nak marahkan Tengku.”
            “Then, talk to me. Or you want me to keep avoiding you forever?”
            Irish memejamkan mata. Nafasnya dihela dengan perlahan sebelum kembali memandang Tengku Harrys. “Okay. Tengku nak cakap apa?”
            “Apa je. Tapi sebelum tu, can you please stop calling me Tengku.”
            “Kenapa pulak?”
            “Saya tak suka.”
            “Selama ni saya tengok Tengku okay je?”
            “I ever request it once, Irish. Lupa?”
            Serta-merta ingatan Irish kembali melayang pada undangan makan malam di villa Tengku Haiyan dulu. Waktu dia mencuci pinggan di dapur seorang diri dan lelaki itu menemaninya. Ketika itulah Tengku Harrys memintanya agar menukar panggilan tersebut.
            “Tapi nanti apa orang lain cakap?”
            “Awak pentingkan cakap orang lain atau pentingkan perasaan saya? Kalau awak boleh buat pada abang saya, kenapa tak dengan saya? Lagipun saya tunang awak. Remember that.”          
            “Jadi, Tengku nak saya panggil macam mana?”
            “Up to you. Selagi bukan Tengku. Tapi saya tak paksa. Awak boleh teruskan dengan panggilan tu kalau awak selesa. Cuma jangan salahkan saya kalau saya pun terus treat awak macam orang asing, Irish. What we give, we get back. Isn’t it?”

Tengku Harrys merenung mata Irish di sebalik kacamata hitamnya saat kereta terhenti di lampu merah. Dan renungannya hanya berakhir setelah lampu isyarat di hadapan bertukar menjadi hijau. Terus sahaja kakinya menekan pedal minyak sebelum kereta BMW 6 Coupe itu menderu laju di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur.


#BayanganGurauan
#AkanDatangJanuari2017
#GrupBukuKarangkraf
#Alaf21


Friday, December 2, 2016

BAYANGAN GURAUAN ~ SPECIAL TEASER 5







ARE you okay?” suara Tengku Harrys memecah kesunyian sambil mengerling sekilas gadis di sebelahnya yang hanya diam tidak berkutik. Sejak meninggalkan rumah semasa dia menjemputnya tadi sehinggalah ke saat ini, dilihat Irish hanya membisu seribu bahasa sambil membuang pandang ke luar tingkap. Rutin yang biasa dilakukan setiap kali berada di dalam kereta bersamanya. Sedikit pun gadis itu tidak melihat ke arahnya.
            Teguran itu menyentakkan Irish dari lamunan. Segera dia menoleh. “Hmm.”
            “Tak sihat ke?” soal Tengku Harrys lagi bila jawapan yang diberikan Irish tadi tidak menyakinkannya.
            “Taklah. Saya okay.
            Hanya itu jawapan yang terbit dari mulut Irish. Dia kemudian mengalihkan semula pandangan ke luar. Apa yang diucapkannya sebentar tadi nyata berbeza sama sekali dengan apa yang dirasakan saat ini. Tidak tahu mengapa hatinya resah untuk hadir ke majlis yang diadakan di rumah Tengku Arham sebentar nanti. Malah semasa Tengku Harrys memaklumkan tentang perkara itu di pejabat semalam, hatinya berbelah bahagi untuk menerima pelawaan tersebut. Tetapi bila mengenangkan perasaan lelaki itu serta ahli keluarganya yang lain, dia jadi tidak sampai hati untuk berkata tidak.
            “Awak tak okay ke nak pergi rumah Pak Ngah?”
            Sekali lagi Irish menoleh. Lelaki ini tahu sahaja apa yang tersirat dalam hatinya.
            “Kalau tak okay, we don’t have to go.”
            “Eh, tak adalah. Saya okay.”
            “Habis tu, kenapa diam je?”
            “Saya tak tahu nak cakap apa.”
            Jawapan itu mengundang tawa di bibir Tengku Harrys. Sekilas dia mengerling ke sebelah. Irish kelihatan cantik malam ini. Hanya dengan dandanan ringkas serta penampilan yang sederhana sudah cukup untuk membuatkan gadis itu kelihatan menarik di matanya.
            Kereta BMW 6 Coupe itu terus memecut laju membelah malam untuk sampai ke destinasi yang dituju. Selang beberapa minit berlalu, ia tiba di hadapan sebuah banglo mewah yang diterangi kerlipan cahaya lampu.
            “Come.”  
            Tengku Harrys sudah berkira-kira untuk melangkah sebaik punat alarm kereta ditekan. Namun niatnya terhenti bila melihat Irish hanya tegak berdiri di sisi keretanya. Dia tahu Irish tidak selesa untuk ke majlis malam ini. Riak wajah gadis itu sudah cukup untuk menjelaskan. Perlahan Tengku Harrys bergerak merapati gadis itu.
Don’t worry. I’m here with you.”
Dengan separuh hati, Irish menuruti langkah Tengku Harrys. Dari jauh sudah terlihat kelibat Tengku Hafiy sedang bersembang bersama Helena di salah sebuah meja di laman banglo itu. Lansung Tengku Harrys membawa Irish untuk duduk menyertai mereka.
            “Hai, guys! Dah lama sampai?”
            Satu suara menyapa tiba-tiba saat mereka berempat sedang rancak bersembang, sekaligus mematikan perbualan di meja itu.
            “Hai, Lissa. Lama tak lamalah. Anyway girl, happy advanced birthday!”
            Ucapan itu membuatkan Tengku Melissa tergelak. “Thanks, Fiy! Belum masanya lagi dah sambut, kan? I tak nak tapi my mom nak buat sekali. So, ikut jelah.”
            “Okaylah tu. Untung ada orang nak buatkan. Yang you tak siap lagi ni kenapa? Bukan majlis dah nak start ke?” Tengku Hafiy bertanya bila melihatkan sepupunya itu hanya berpakaian biasa sahaja di tengah-tengah orang ramai begini. Sedikit pelik baginya kerana Tengku Melissa yang dia kenal tidak gemar berjumpa dengan orang sebelum dirinya ‘lengkap’ terlebih dahulu.
            “Itu masalahnya sekarang! Baju yang I tempah khas untuk malam ni boleh tak siap! Tu yang I tengah pening kepala nak pakai baju apa ni!”
            “Alaa, Lissa. Apa susah. You kan banyak collections dalam wardrobe. Pakai jelah balik. Bukan orang tahu pun.” 
            “Hmm... betul jugak cakap you, Fiy. That’s a good idea. But... I need someone’s help to assist me might be.”
            “Untuk apa?”
            “Tolong I pilihkan baju yang sesuailah. Ermm… Irish. You boleh tolong I, kan?”
            “Hmm?” Irish sedikit kaget. Perlahan dia menoleh Helena di sebelah, kemudian Tengku Hafiy sebelum berakhir pada Tengku Harrys di hadapannya. ‘Macam mana ni? Nak ikut ke tak nak? Yang jantung aku ni pun tiba-tiba berdebar ni kenapa pulak!’
            “Boleh, Irish?”
            Irish kembali mendongak memandang Tengku Melissa. Serba salah diri jadinya. Separuh hatinya ingin mengatakan ‘ya’ untuk membantu. Tetapi separuh hatinya lagi begitu berat untuk menunaikan permintaan tersebut. 
            “Irish? Are you okay with that?”
            “Ya. Boleh.”  
            “Alright! Thank you! So, jom. Kita naik atas pergi bilik I.
            Dalam separuh rela Irish bangun juga dari kerusinya. Namun sebelum melangkah, sempat dia melirik pada Tengku Harrys dengan satu pandangan yang agak berat.
            “Rys, kau tak rasa pelik ke?” Tengku Hafiy menyoal setelah Irish dan Tengku Melissa meninggalkan meja tersebut.
            “Pelik kenapa?”
            “Tak adalah. Abang macam pelik je tengok si Lissa tu malam ni. Biasa everything she wear from the top to bottom, mana pernah minta pendapat orang. Selalu ikut taste dia. Semua orang tahu kut! Tapi malam ni minta tolong orang lain, dengan Irish pulak tu, orang yang dia tak familiar. Don’t you think that something smell fishy here?”
            “El pun rasa macam tak sedap hati jugak. Bukan nak sangka buruk. Cuma risaukan Irish je. Dia pertama kali ke sini,” tambah Helena.
            Tengku Harrys terdiam. Wajah Tengku Hafiy dan Helena ditenung silih berganti. Ingatkan hanya dia seorang yang berperasaan demikian. Ikutkan memang dia tidak mahu Irish pergi tadi. Namun dia tidak mahu terlalu cepat membuat andaian.
“Tak ada apa kut. She’ll be fine.” Akhirnya Tengku Harrys bersuara.
“Tak apa! Kita tunggu dulu. Kalau dalam masa setengah jam Irish tak keluar jugak, kita masuk cari dia. Jadi apa-apa kat Irish, masak abang nak jawab dengan Izzul nanti!”


#BayanganGurauan
#AkanDatangJanuari2017
#GrupBukuKarangkraf
#Alaf21